English   Svenska  


Om oss


Startsida

Nitroz Motorsport

Sportgrenar

Tävlingar

Resultat

Logga in

+46(0)8 711 55 60

NitrozPlay

Köp & Sälj

TimeTree

Sök

Dragracing.EU
 
 
•  Sportgren
•  RallyCross
RallyCross

RallyCross


En hastighetstävling med specialutrustade bilar på sluten bana med grus- och asfaltsunderlag.

Korta heat, med fem eller sex bilar i varje, där starten är viktig. Kanske det allra viktigaste, för banorna är max 1200 meter långa och förarna har bara tre eller fyra varv på sig innan målflagg.

Efter den asfalterade startrakan väntar lätt kuperad terräng där banan vindlar fram med omväxlande grus och asfalt som underlag. För att ge åskådarna ett extra spänningsmoment ska varje förare köra ett Joker Lap i varje heat. Det ger möjligheter till att köra in tid och komma före en motståndare. Det gör att spänningen håller i sig ända till målflagg.

Den första rallycrosstävlingen, för särskilt inbjudna rallyförare, ägde rum 4 februari 1967 på Lydden Circuit utanför Dover i Storbritannien och vanns av den blivande Monte Carlo-vinnare 1968 och sedermera formel 1-föraren Vic Elford.

Den första svenska rallycrosstävlingen ägde rum 17 oktober 1971 i Hedemora och vanns av rallystjärnan Per Eklund i sin Saab V4. Den hittills mest framgångsrike rallycrossföraren är Kenneth Hansen från Götene, som vunnit FIA:s Europeiska Mästerskap för rallycrossförare inte mindre än 14 gånger till och med 2008.


© 2011 - 2024 | Nitroz AB & PKS-Consulting | Disclaimer